TουΤάσου Παππά |
Δήμαρχος στη Σπάρτη λοιπόν ένας δηλωμένος κομμουνιστής. Το εντυπωσιακό είναι ότι εξελέγη χωρίς την υποστήριξη του ΚΚΕ, αφού το κόμμα κατέβασε άλλον υποψήφιο στην πόλη. Ο λόγος; Μάλλον επειδή ο Βαγγέλης Βαλιώτης είχε διαμορφώσει ένα ψηφοδέλτιο ευρύχωρο, στο οποίο συμμετείχαν τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ηταν, μ’ άλλα λόγια, κόντρα στη γραμμή της ηγεσίας, η οποία δεν ήθελε επαφές με ανθρώπους που δεν ήταν στο κόμμα ή τον περίγυρό του. Μια γραμμή που εφαρμόστηκε αυστηρά, ακόμη και σε κείνες τις περιπτώσεις που αντίπαλοι των υποψηφίων που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παράγοντες με πολλές γκρίζες σελίδες στον βίο τους.
Οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής μπορεί να επαίρονται ότι δεν μολύνθηκε το κόμμα από τα μικρόβια του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού, ωστόσο οι επιδόσεις των επίσημων υποψηφίων σε εθνικό επίπεδο ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Και είναι λογικό. Τα κάστρα δεν πέφτουν με γιουρούσια και τον ενθουσιασμό των επιτιθέμενων, αλλά με υπομονή, ευέλικτη τακτική, ενότητα δυνάμεων και κυρίως με συμμαχίες. Χωρίς αυτές δεν έχεις ελπίδες κατίσχυσης. Μερικές φορές μάλιστα η συγκυρία σε υποχρεώνει να συνεργαστείς ακόμη και με τον διάβολο. Ο Λένιν και ο Τρότσκι δεν δίστασαν να το πράξουν.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να πάει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με «στενούς» υποψηφίους στη βάση της αντίθεσης μνημόνιο-αντιμνημόνιο, παρά να κάνει ανοίγματα σε ανθρώπους από άλλους πολιτικούς χώρους, με το σκεπτικό ότι όποιος δεν αντιστάθηκε σθεναρά στην κεντρική πολιτική δεν μπορεί να έχει τη στήριξη του κόμματος. Το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε. Κι αν για το ΚΚΕ το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, αφού δεν έχει στρατηγική εξουσίας σε συνθήκες αστικής κυριαρχίας, ο ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνει ότι θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν μπορεί να προχωρήσει μ’ αυτήν τη μονόχνοτη προσέγγιση στο ζήτημα των συμμαχιών.
Δεν συνιστά πειστική απάντηση ότι έχει στόχο την αυτοδυναμία, γιατί αυτό φαντάζει από δύσκολο έως απίθανο. Από την άλλη πλευρά, η κατεύθυνση που δίνει το κυβερνητικό πρόγραμμά του στο επίμαχο θέμα -συνεργασία με τις δυνάμεις που κινούνται από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία μέχρι την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά- είναι μεν σωστή, ωστόσο στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν συνομιλητές. Η αριστερή Σοσιαλδημοκρατία ήδη έχει ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα σχήματα που βρίσκονται στ’ αριστερά του δεν θέλουν καμία επικοινωνία μαζί του. Τον κατηγορούν ότι έχει συμβιβαστεί με το σύστημα και ότι παραπλανά τους εργαζομένους προκειμένου να τους εγκλωβίσει σε μια λογική που υπηρετεί τον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού. Κι αυτό είναι, σύμφωνα με την ανάλυσή τους, αδύνατο σε περίοδο βαθιάς κρίσης.
Πρέπει πάντως να παραδεχτούμε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση οι πολιτικές συμμαχίες. Αν είσαι σε θέση ισχύος, μπορείς να επιβάλεις τους όρους σου, να γίνεις ο κεντρικός πόλος και να αντλείς δυνάμεις από τους μικρότερους δορυφόρους. Είναι η εκδοχή του ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου που λεηλατούσε ακόπως την Αριστερά και την Ενωση Κέντρου, όσο αυτή υπήρχε. Αν βρίσκεσαι σε μειονεκτική θέση, κουβαλάς βάρη από το κακόφημο παρελθόν σου και περνάς μια σοβαρή κρίση ταυτότητας, όπως το σημερινό ΠΑΣΟΚ, δεν έχεις πολλά περιθώρια για αυτόνομη πορεία. Προσκολλάσαι σ’ ένα μεγάλο κόμμα, προσπαθείς να επιβιώσεις όπως όπως και διεκδικείς τον ρόλο του μπαλαντέρ. Το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή ηγεσία του έχει κάνει τις επιλογές του. Είναι συνιστώσα της Δεξιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη του αθροίζουν τα ποσοστά του στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Μπορείς βεβαίως να πατάς σε δύο βάρκες. Τότε όμως κινδυνεύεις να υποστείς αυτό που υπέστη η ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατεγράφη στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε εθνικό επίπεδο (2012, 2014), είναι πια μια ηγεμονική δύναμη. Για να γίνει όμως σταθερά πλειοψηφική πρέπει να αναμετρηθεί με το ερώτημα «με ποιους θα συνεργαστείτε;». Ενδεχομένως να μην υπάρχει καθαρή απάντηση έτσι όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα το πολιτικό σκηνικό. Αφού όμως η Σπάρτη εξέλεξε κομμουνιστή δήμαρχο, γιατί να μην προκύψει και αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα;
t.pappas@efsyn.gr
Δεν θέλουν να αφήσουν την αριστερα να επιβιώσει στην Ελλάδα. Και μιλώ για την καθαρή αριστερά γιατί κάπου τα έχουμε μπλέξει. Αριστερά, εκτός απο πολιτική ιδεολογία και θέση σημαίνει και τρόπος ζωής. Δεν θα μπορούσα ποτέ να χαρακτηρίσω αριστερά ένα ολάνοικτο κόμμα που συγκεντρώνει όλων τον αποχρώσεων άτομα. Και οχι δεν με ενοχλούν οι αποχρώσεις , απλά όταν ένας άνθρωπος έχει μείνει για χρόνια σε μια πολιτική κατάσταση, δεν αλλάζει εύκολα. Κι ας πούμε ότι αλλάζει, τότε χρειάζεται να περάσει ξανά απο τα "πολιτικά θρανία " και να δώσει εξετάσεις. Πόσο ένας 'δεξιός" μπορεί να ασπαστεί την αριστερά και το αντίθετο; Όσο για τον Δήμαρχο Σπάρτης, συγχαρητήρια αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι στην πενταετία θα κριθεί το έργο και οι πολιτικές τους πεπεοιθήσεις.δ.β
ΑπάντησηΔιαγραφήουτε ο Καβαφης άκουσε τα τείχη που εχτιζαν γυρω του, ουτε εμείς φυσικά απορροφημένοι στον εγωισμό μας και την προκατάληψη της εικονικής ζωής μας!
ΔιαγραφήΚαμμια (ατομική) συνείδηση δεν ειναι αρκετή να σωσει τον τόπο απο την καταστροφή. Η συλλογική όμως απουσιάζει γιατί ακριβώς θέλει θυσίες. Θυσίες προς όφελος φυσικά των τραπεζών και της μποχας της βρωμιάς των πολιτικών και συνδικαλιστών που χρόνια έχουν ορθώσει μνημεία αναξιοπρέπειας και προδοσίας μπροστά μας. Ουτε ο Καβάφης τάκουσε σαν τείχη ούτε εμείς, γιατι ακριβώς ακούγαμε μονο τους εαυτούς μας!
ΑπάντησηΔιαγραφή