Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Ο ΣΕΒ ΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙΣ.ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ?



 Ο ΣΕΒ προτείνει τέσσερις άξονες για ένα βιώσιμο, δίκαιο, φιλεργατικό αλλά και φιλοαναπτυξιακό, με σεβασμό στους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας, ασφαλιστικό σύστημα
image 
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΦΕΣΣΑ - προέδρου του ΣΕΒ

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ αποτελεί μια από τις πιο κραυγαλέες ιστορίες μεταρρυθμιστικής αποτυχίας. Μετά από 23 χρόνια χαμένων ευκαιριών, αναβολών και «αποφυγής» του πολιτικού κόστους, η χώρα μας σχεδιάζει ακόμη μία μεταρρύθμιση. Σήμερα το τοπίο είναι αισθητά χειρότερο από το 2010, όταν έγινε η τελευταία ημιτελής προσπάθεια: τα 2/3 των Ελλήνων συντηρούνται από την εργασία  του 1 /3, το δημογραφικό πρόβλημα συνεχίζει να επιδεινώνεται, η ανεργία εκτοξεύτηκε -ιδιαίτερα στους νέους-, οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη  επιβίωσης σε έναν νέο κύκλο ύφεσης, οι επενδύσεις περιμένουν... να υπάρξει σταθερότητα και σοβαρότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι για να καταβάλλονται εισφορές και να πληρώνονται συντάξεις, κάποιος πρέπει να παράγει πλούτο. Τον πλούτο αυτό παράγουν οι ήδη επιβαρημένες με νέο γύρο φόρων ελληνικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μετρούν τις πληγές τους και δεν θέλουν άλλες δοκιμασίες. Θέλουν σταθερότητα και ανάπτυξη. Η λύση στο ασφαλιστικό χρειάζεται να είναι βιώσιμη, δίκαιη, φιλεργατική αλλά και φιλοαναπτυξιακή, σεβόμενη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας. Πιστεύουμε ότι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, μαζί με αποτελεσματικές πολιτικές επενδύσεων, απασχόλησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, θα ενισχύσει την παραγωγή και τα εθνικά έσοδα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, επικεντρωνόμαστε σε τέσσερις άξονες:
 
1.Πρώτος άξονας είναι ότι το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων πρέπει να σέβεται και να προωθεί τη συνταξιοδοτική δικαιοσύνη και την ανταποδοτικότητα των εισφορών. Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι απαιτούν ισότιμη μεταχείριση σε βάθος χρόνου και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, με ποσοστό αναπλήρωσης αντίστοιχο με αυτό που ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους απαιτείται ειδική μέριμνα, αλλά το σύστημα πρέπει να είναι ανταποδοτικό στην πράξη, ώστε να ανταμείβεται ο κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με τον χρόνο εργασίας και τις εισφορές του.
Όταν αυτό γίνει φανερό στους εργαζόμενους, θα βοηθήσει στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας που μαζί με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής θα συντελέσουν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχοντας μάλιστα τη χαμηλότερη δυνατή ανταποδοτικότητα και επιδεινώνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εργασίας. Μια νέα αύξηση του ισοδυναμεί με νέο φόρο στην εργασία, τον οποίο ουσιαστικά φορτώνουμε στη νέα γενιά και δίνουμε κίνητρα στη μαύρη οικονομία.

2. Δεύτερος άξονας είναι η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των Ταμείων, στις προοπτικές βιωσιμότητας, στον τρόπο καθορισμού των παροχών για τους συνταξιούχους. Η έλλειψη διαφάνειας συγκάλυψε άστοχες αποφάσεις στο παρελθόν. FY αυτό απαιτούνται αναλογιστικές μελέτες που αποτυπώνουν την εξέλιξη των χρηματοδοτικών αναγκών και πάνω στις οποίες θα διεξάγεται κοινωνικός διάλογος. Απαιτούνται επίσης ετησίως οικονομικοί απολογισμοί, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που συντάσσονται έγκαιρα, ελέγχονται και δημοσιοποιούνται, όπως ισχύει για όλες τις οντότητες δημόσιου συμφέροντος (τράπεζες, εισηγμένες εταιρείες, κ.λπ.). Ακόμη, η ζωή όλων θα γίνει ευκολότερη και πιο δίκαιη με την κωδικοποίηση και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου.

3.Τρίτος άξονας είναι η αξιοποίηση του Β' & του Γ' ασφαλιστικού πυλώνα. Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο του Β' πυλώνα έχει αποδειχθεί ανεπαρκές. Η διαμόρφωση ενός ελκυστικού και βιώσιμου πλαισίου για την παροχή επαγγελματικών συντάξεων θα συμπληρώνει το επίπεδο προστασίας των ασφαλιζόμενων σε συνδυασμό πάντα με την κοινωνική ασφάλιση του Α' πυλώνα. Γι' αυτό και προτείνουμε την αναμόρφωση της νομοθεσίας για την ίδρυση και λειτουργία επαγγελματικών ταμείων. Απαιτείται επίσης η ενθάρρυνση της ιδιωτικής ασφάλισης, με εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος που τη διέπει.

4.Τέταρτος άξονας είναι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, φαινόμενα που πλήττουν τα έσοδα και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό στις συνεπείς επιχειρήσεις. Επιπλέον, η αδήλωτη εργασία, που αυξήθηκε σημαντικά στα χρόνια της κρίσης, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια ανεργία, δημιουργεί πληθυσμό ανασφάλιστων πολιτών, με πολύ αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο ατομικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο του συστήματος. Συνεπώς, η σημασία μέτρων για καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, με κύριο όπλο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, είναι τεράστια σε όλα τα πεδία συναλλαγών του κράτους με τις επιχειρήσεις.

ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ μια μεγάλη ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επιμερίσει δίκαια πόρους και ευκαιρίες σε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, νέους και μεγαλύτερους, θα συμβάλει στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις, καθώς ο διάλογος παραμένει περιορισμένος. Ως κοινωνικός εταίρος, ο ΣΕΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καταθέτει τις προτάσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η νέα παγκοσμιοποίηση έχει τα χρώματα της Κίνας

H αναβίωση του νέου δρόμου του μεταξιού-  2018- της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Εισαγωγή Η παγκοσμιοποίηση δυτικών προδιαγραφών, ...