Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ και ΙΚΑ.- ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ




Manpower Employment Organization

Ο  ΟΑΕΔ είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός μετά το ΙΚΑ, ταλαιπωρημένος απο δυο τουλάχιστον προσπάθειες αναδιάρθρωσης με την συμμετοχή της ΕΕ, ανθρωποκεντρικός, απόλυτα καθοδηγούμενος απο την πολιτική εξουσία και την Τροικα σήμερα. Στο παρελθόν "έχει βγάλει κυβερνήσεις" εκμεταλλευόμενος την τεράστια προσβασιμότητα των Σχολών Μαθητείας του,  αλλά και των πρώην stage καθώς και των επιδοτούμενων προγραμμάτων  στις τοπικές κοινωνίες.   

Ενσωμάτωσε υπαλληλικά απολυμένους απο διάφορους οργανισμούς ή φορείς, όπως ΜΟΠ, ΟΑ catering, ΕΛΚΕΠΑ, ΟΑ   και εσχάτως ΟΕΕΚ-ΟΕ. Στην πιάτσα το ρητό είναι "Ο ΟΑΕΔ δίνει, το ΙΚΑ πέρνει".

Σήμερα είναι γνωστό ότι, οι σπουδαιότερες μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ν.π.δ.δ. έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, (παρ. 4 & 6 του άρθρου 103 του Συντάγματος). Το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων πέρασε από διάφορα νομοθετικά στάδια, μέχρι να φθάσει στη σημερινή του μορφή, που ο Ν. 3528/07 κύρωσε τον κώδικα κατάστασης των Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. Στο Ζ' Μέρος πραγματεύεται - στα άρθρα 157 έως 163- το θέμα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

 Η απόφαση της συμμετοχής  των υποψηφίων  για τα  Υπηρεσιακά  Συμβούλια πρέπει να προέρχεται  από την αναγκαιότητα των δύσκολων καιρών που επιτάσσουν σε όλους τους Δ.Υ που κατηγούνται ασύστολα και σκόπιμα απο παντού (πρώην πολιτικούς, ΜΜΕ κλπ)    να βρίσκονται  στις επάλξεις για να υπερασπιστούν ζητήματα υπηρεσιακής κατάστασης.   Ο σημαντικός αυτός θεσμός των Υ.Σ. και η ιστορική συμβολή του στα πλαίσια λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, θα πρέπει να στηριχτεί ουσιαστικά και να λειτουργεί ανεξάρτητα. Ως εκ τούτου  τα μέλη των Υ.Σ., πρέπει να παρέχουν τα εχέγγυα όχι μόνο της αμεροληψίας αλλά και των γνώσεων εκείνων, που απαιτούνται για να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες νομικές έννοιες, αλλά και τις σύνθετες διοικητικές ενέργειες, που καλούνται να επιλύσουν όταν συνεδριάζει το υπηρεσιακό συμβούλιο.

 Ο θεσμός των αιρετών συμβούλων έχει δοκιμαστεί σχεδόν μία 20ετία, χωρίς να έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα. Συνήθως τα αιρετά μέλη, έκριναν πολλές φορές όχι με το αντικειμενικό κριτήριο που όφειλαν ως μέλη Υ.Σ., δημιουργώντας δυσαρέσκειες, σε βάρος της αξιοκρατίας και του καλώς εννοουμένου δημοσίου συμφέροντος. Πολλοί συνηγόρησαν σε κεκαλυμμένες "παρατυπίες" με το πρόσχημα της προσωπικής (βλ. ρουσφετολογικής) εξυπηρέτησης υπαλλήλων. Να γιατί έφτασαν τα πράγματα εδώ για τον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ  και άλλους όμοιους φορείς.  Όλα αυτά απογοήτευσαν και οδήγησαν τον θεσμό των Υπηρεσιακών Συμβουλίων σε απαξίωση.

 Τα μέλη των Υ.Σ., θα πρέπει να είναι υπεράνω των περιστάσεων και να κρίνουν αδέσμευτα, να έχουν "παιδεία", υπηρεσιακή συγκρότηση και φιλοπονία, να υπηρετούν συγκεκριμένες αξίες και αρχές, όπως η διαφάνεια, η αξιοκρατία, εάν οι ΔΥ θέλουν ο θεσμός αυτός να μην απαξιωθεί πλήρως.
  
Η στελέχωση των Υ. Σ. θα πρέπει να γίνει με γνώμονα τα σοβαρά θέματα που αποφασίζονται από αυτό, π.χ. Επιλογές Προϊσταμένων, Πειθαρχικές - Ποινικές Διώξεις, μεταθέσεις, θέματα Υπηρεσιακής Αποκατάστασης κλ.π. Έτσι θα συνεχιστεί και θα αποδώσει τα καλύτερα αποτελέσματα και θα επικρατήσει η ορθή και δίκαιη κρίση σε αυτά. Υποχωρήσεις, συνδιαλαγές, προσωπικές και κομματικές ίντριγκες θα πρέπει να αφεθούν πίσω το συντομώτερο, μιας και αποτελούν χωρίς υπερβολή την κύρια αιτία αποξένωσης και αμφισβήτησης κάθε δημοκρατικής επιλογής.
 
Χρειάζεται  λοιπόν ουσιαστική αναβάθμιση των Υ.Σ. στο χώρο των δημοσίων υπηρεσιών και των ν.π.δ.δ., να αλλάξουν  τα κριτήρια της ανάδειξης των εκπροσώπων στα  Υπηρεσιακά  Συμβούλια ΟΑΕΔ και ΙΚΑ , να συμμετέχουν οι υπάλληλοι  στις εκλογές, με γνώμονα να ξεκινήσει μια νέα πρακτική βασισμένη στην υπευθυνότητα, στην εμπιστοσύνη, στην συναδελφική αλληλεγγύη, στην διαφάνεια. Κάθε αιρετός που αναδεικνύεται από τις εκλογές, να εκφράζει όλους στους συναδέλφους και όχι μόνο αυτούς που τον επιλέγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η νέα παγκοσμιοποίηση έχει τα χρώματα της Κίνας

H αναβίωση του νέου δρόμου του μεταξιού-  2018- της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Εισαγωγή Η παγκοσμιοποίηση δυτικών προδιαγραφών, ...