Πέθανε πάμπτωχη στο γηροκομείο.
Για πρώτη φορά οι Ελληνίδες άσκησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλη την επικράτεια στις εθνικές εκλογές της 19.2.1956. Για πρώτη φορά δηλαδή, ετέθη σε ισχύ πανελλαδικά ο νόμος 2159/1952 που προέβλεπε την υποχρεωτική εγγραφή των Ελληνίδων άνω των είκοσι ετών στους εκλογικούς καταλόγους και την παροχή σε αυτές του δικαιώματος ψήφου στις βουλευτικές εκλογές με τους ίδιους όρους όπως και για τους άνδρες. Πρώτη εφαρμογή του νόμου έγινε σε τοπική επαναληπτική εκλογή στη Θεσσαλονίκη το 1953, όπου εξελέγη πρώτη Ελληνίδα βουλευτής η δικηγόρος Ελένη Σκούρα. Ορκίστηκε στη Βουλή στις 2/2 του 1953, σε ηλικία 57 ετών και ήταν η πρώτη που έθεσε το ερώτημα εάν πρέπει να αποκαλείται κυρία βουλευτής ή βουλευτίνα.
Απεβίωσε το 1989 ενώ ποτέ δεν πήρε από τη Πολιτεία τη τιμητική σύνταξη που της είχε υποσχεθεί, με αποτέλεσμα να πουλήσει όλα της τα υπάρχοντα ακόμη και τα μετάλλια της για να μπει στο Χαρίσειο Γεροκομείο.
Στις εθνικές εκλογές της 19.2.1956 οι γυναίκες υποψήφιες ήσαν συνολικά δεκαέξι. Από αυτές κατόρθωσαν να εκλεγούν δύο μόνο στην Αθήνα: η Λίνα Τσαλδάρη, που εξελέγη μάλιστα πρώτη στο ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ και έγινε αμέσως μετά και η πρώτη Ελληνίδα Υπουργός, Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, και η Βάσω Θανασέκου της Δημοκρατικής Ένωσης.
πηγη: hronologio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου