Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η πρώτη  διαθεσιμότητα (προ-συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και εργασιακή εφεδρεία) που εφαρμόστηκε στο δημόσιο με το νόμο 4024/2011 του Μνημονίου 1, κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με την υπ' αριθμόν 3354/2013 απόφαση, που εξέδωσε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας πριν από λίγες ημέρες, κρίνεται ότι η διαθεσιμότητα παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Το κυρίως ενδιαφέρον όμως σημείο της απόφασης είναι ότι το σκεπτικό των Συμβούλων της Επικρατείας καθιστά τρωτή και τη σημερινή κινητικότητα, κατά της οποίας- θυμίζουμε- έχουν ήδη κατατεθεί προσφυγές. Άρα, αν οι Σύμβουλοι του ΣτΕ επιδείξουν συνέπεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να μείνει με την όρεξη...

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ : Το πρώτο επίμαχο σημείο της απόφασης του ΣτΕ, που καταδικάζει τις τρόΐκανές πολιτικές για την αναδιάρθρωση του δημοσίου, αναφέρει ότι κανείς δεν μπορεί να απολύει ένα δημόσιο υπάλληλο ή να αλλάζει την περιουσιακή του κατάσταση, χωρίς να έχει αξιολογηθεί ο υπάλληλος από το υπηρεσιακό συμβούλιο ή οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο όργανο. Στη συνέχεια του κειμένου, οι Σύμβουλοι συμπληρώνουν ότι η απομάκρυνση ενός δημοσίου υπαλλήλου από τα καθήκοντα του επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση ή αν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας.
ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΗ : Σε άλλο σημείο της απόφασης, το ΣτΕ, επισημαίνει ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στη δομή ή την οργάνωση του δημόσιου τομέα, χωρίς να υπάρχει ενδελεχής μελέτη για τη διάρθρωση και λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, μετά την απομάκρυνση των υπαλλήλων.
ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ: «Οι υποθέσεις όσων έχουν προσφύγει κατά της διαθεσιμότητας θα κρίνονται από εδώ και στο εξής βάσει της παραπάνω απόφασης  του ΣτΕ» διευκρινίζει η εργατολόγος και νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, Μαρία Τσίπρα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως η πρώτη διαθεσιμότητα, στην οποία ετέθησαν δημόσιοι υπάλληλοι με το Μνημόνιο 1, θα ακυρωθεί. Κατ΄ επέκταση, αυτοί οι υπάλληλοι «θα πρέπει να επανέλθουν στη θέση τους και θα πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως για τις όποιες συνέπειες έχουν υποστεί».

Ακόμη και όσοι δεν έχουν προσφύγει κατά της διαθεσιμότητας μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και να ζητήσουν αποζημιώσεις για όποια ζημιά έχουν υποστεί. 

Διαβάστε περισσότερα Κων/νος Χατζόπουλος - εφημερίδα ΧΩΝΙ 6/10/2013 

Δε λευτερώνουμε μονάχα Θεό παλεύοντας τον ορατό γύρα μας κόσμο, δημιουργούμε Θεό.  Ν.Καζαντζάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η νέα παγκοσμιοποίηση έχει τα χρώματα της Κίνας

H αναβίωση του νέου δρόμου του μεταξιού-  2018- της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Εισαγωγή Η παγκοσμιοποίηση δυτικών προδιαγραφών, ...