Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΟΣΚΑΡ (ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΑ)


Früchte des Zorns
“Θα βρίσκομαι παντού μέσα στο σκοτάδι. Θα βρίσκομαι εκεί όπου δίνουν μάχη για να φάνε οι πεινασμένοι. Θα βρίσκομαι εκεί όπου ο "μπάτσος" (cop)  δέρνει τον ανήμπορο. Θα βρίσκομαι εκεί όπου οι άνθρωποι φωνάζουν επειδή είναι έξαλλοι και δεν αντέχουν άλλο.

Αλλά θα βρίσκομαι και εκεί όπου τα παιδιά γελούν επειδή πεινούν μα ξέρουν ότι το φτωχικο δείπνο τα περιμένει. Και θα βρίσκομαι εκεί όταν οι άνθρωποι θα τρώνε τους δικούς τους καρπούς και θα ζουν στα σπίτια που οι ίδιοι έφτιαξαν.
Θα βρίσκομαι εκεί...”

Ο ηθοποιός Χένρι Φόντα ήταν αυτός που θα κατέγραφε στο πάνθεον της 7ης τέχνης,  τις παραπάνω φράσεις, ως Τομ Τζόουντ. ΄Ισως να ήταν ο αληθινός μας σωτήρας σήμερα. ΄Ολοι αυτοί οι "μικροί Τόμ"  που υπάρχουν σε καθε χώρα,  αλλά στη δική μας ξεχάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια,  μέσα στο παραζάλισμα των επιδοτήσεων. Τώρα που πρέπει να περάσουμε στην αλληλεγγύη, ας τον ξαναθυμηθούμε έστω και μέσω της ταινίας ή του βιβλίου για να αυξήσουμε την οργή που σίγουρα θα μας χρειαστεί λίαν προσεχώς και φυσικά όχι την κατανάλωση των σταφυλιών.

Τα «Σταφύλια της οργής», το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, είναι η ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929.

Με τις σοδειές τους κατεστραμμένες από παρατεταμένη ξηρασία και από θυελλώδεις ανέμους που κουβαλούσαν πυκνά σύννεφα από χώμα, ξεριζωμένοι από τα χωράφια τους λόγω της εισβολής των νέων καλλιεργητικών μεθόδων, χιλιάδες εξαθλιωμένοι αγρότες του αμερικανικού Νότου εγκαταλείπουν τις εστίες τους κατευθυνόμενοι προς τη Γη της Επαγγελίας, την Καλιφόρνια. Με τα λιγοστά υπάρχοντά τους φορτωμένα σε σαραβαλιασμένα φορτηγάκια ζουν ένα ταξίδι ολωσδιόλου εφιαλτικό ελπίζοντας να βρουν δουλειά και ψωμί.

Τις τύχες μιας από αυτές τις οικογένειες παρακολουθεί το βραβευμένο με πούλιτζερ μυθιστόρημα του Στάινμπεκ (1939) και η πιστή κινηματογραφική του μεταφορά ένα χρόνο μετά, σε σενάριο και σκηνοθεσία John Ford και πρωταγωνιστές  τους Henry Fonda, Jane Darwell και John Carradine. 


Για να αποδώσει όσο μπορούσε πιο ρεαλιστικά την εξιστόρησή του, ο συγγραφέας έζησε για ένα διάστημα ανάμεσα στους εσωτερικούς μετανάστες, οι οποίοι, φθάνοντας στον προορισμό τους, δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως είχαν ελπίσει: τους περίμεναν η καχυποψία, η εχθρότητα, η αναδουλειά, η πείνα και η ανάλγητη συμπεριφορά των εργοδοτών και των εκπροσώπων του κράτους.

Το βιβλίο του Στάινμπεκ συζητήθηκε όσο κανένα άλλο στην εποχή του, με την ίδια ζέση επαινέθηκε και κατηγορήθηκε («ένα μάτσο ψέματα», «κομμουνιστική προπαγάνδα», κ.α.). Χαρακτηριστικά, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι τράπεζες θεωρούσαν το μυθιστόρημα επικίνδυνα ανατρεπτικό, η εταιρία παραγωγής 20th Century Fox γύρισε την ταινία με τον παραπλανητικό τίτλο «Λεωφόρος 66», το όνομα της κεντρικής λεωφόρου στις ΗΠΑ που οδηγεί στην Καλιφόρνια. Παρά τις πιέσεις, το βιβλίο διαβάστηκε ευρύτατα και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


Μια ταινία έκπληξη, δεδομένου ότι γυρίστηκε σε μια εποχή, που ούτε η κυβέρνηση της Αμερικής, ούτε το Χόλυγουντ, ήθελαν ταινίες που ενθάρρυναν τα εργατικά συνδικάτα και επέκριναν τον καπιταλισμό. Βασισμένη στο βιβλίο του Τζον Στάϊνμπεγκ, η ταινία παρακολουθεί την πορεία των αγροτών της Οκλαχόμα, που θύματα της ύφεσης και της καπιταλιστικής απληστίας ξεκινούν για την Καλιφόρνια, προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Αν και το απαισιόδοξο φινάλε του βιβλίου αντικαταστάθηκε με μια νότα ελπίδας, η ταινία παραμένει αξιόλογη σε όλα τα επίπεδα. Δικαίως λοιπόν απέσπασε ένα Οσκαρ σκηνοθεσίας, ενώ ήταν υποψήφια σε άλλες τέσσερις κατηγορίες.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ή ΔΕΙ  ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΡΟΛΟΥΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ , ΜΕ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΟΣΚΑΡ. 

ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ torrent Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.kapaki.info ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η νέα παγκοσμιοποίηση έχει τα χρώματα της Κίνας

H αναβίωση του νέου δρόμου του μεταξιού-  2018- της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Εισαγωγή Η παγκοσμιοποίηση δυτικών προδιαγραφών, ...