Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ




Η Ελλάδα, όπως και σχεδόν όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης κι όχι μόνον, είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής χρέους, σε πλήρη αντίθεση με την Νορβηγία.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

1. Η Νορβηγία δεν αποδέχτηκε να συμμετέχει στη λεγόμενη Νομισματική Ένωση. Έχει εθνικό νόμισμα την “krone ” (νορβηγική κορόνα) και εκτυπώνεται από την ΚΡΑΤΙΚΗ (χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή) Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας…

2. Η Νορβηγία δεν έχει ιδιωτικοποιήσει καμία κρατική Τράπεζα της χώρας (DnB NOR)…

3. Δεν έχει ιδιωτικοποιήσει ΚΑΜΙΑ από τις εταιρίες του ενεργειακού τομέα (Statoil, κρατική πετρελαιοειδών), (Statkraft, κρατική υδροηλεκτρική), (Norsk Hydro, αλουμινίου) και την κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telenor. Φυσικά κανείς δεν τολμάει καν ν’ αναφερθεί σε ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς…

4. Το 30% των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο του Όσλο είναι ΚΡΑΤΙΚΕΣ…

5. Τα Κρατικά Ομόλογα αποδίδουν καθαρό κι εγγυημένο επιτόκιο 6,75% στους αποταμιευτές…

6. Αν και είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στην Ευρώπη, δεν συμμετέχει στον ΟΠΕΚ…(αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύεται μόνη της το μαύρο χρυσό και τα πετροδολάρια της ξεπερνούν το μισό τρις τον χρόνο - Εφημ. ΒΗΜΑ 18-8- 2013.)

7. Η Δημόσια Παιδεία αποτελεί επένδυση. Οι δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία φθάνουν το 6,6%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 4,9%. 15.000 Νορβηγοί φοιτητές χρηματοδοτούνται από Κρατικό Ταμείο Σπουδών για σπουδές στο εξωτερικό και 7.000 φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Και όλα αυτά χωρίς να περιλαμβάνονται οι δημόσιες επενδύσεις για την Έρευνα, την Ανάπτυξη των σπουδών και παρεμφερείς δραστηριότητες…

8. Tο Εθνικό Σύστημα ΔΩΡΕΑΝ Δημόσιας Υγείας με το δίκτυο Νοσοκομείων και Κοινωνικές Υπηρεσίες αποτελεί κι αυτό επένδυση. Οι δημόσιες επενδύσεις στην Υγεία (νέα νοσοκομεία, προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών) κατατάσσουν τη Νορβηγία στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

9. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι το 29,3% του πληθυσμού! (ο πληθυσμός της Νορβηγίας είναι περίπου 6 εκατομμύρια κάτοικοι) και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινούν από 3.000 και φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Όπως είναι κατανοητό και πασιφανές, στη Νορβηγία κανένα πολιτικό κόμμα, κίνημα, φορέας δεν ονειρεύεται, δεν κάνει καμία αναφορά, σε ζητήματα όπως του να ιδιωτικοποιηθούν οι κρατικές ή δημοτικές εταιρίες ύδρευσης, η συλλογή και επεξεργασία των απορριμμάτων (πρόκειται για καθαρά ΚΡΑΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις).

Σε αντίθεση, στην Ελλάδα και τις χώρες που είναι “φορτωμένες” με το περιβόητο “δημόσιο χρέος”, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Νορβηγίας είχε μια αύξηση της τάξης του 16,5%, σε αντίθεση με τις χώρες που ιδιωτικοποιούν τα πάντα. Εμείς με τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, που οικοδομήθηκε με τον ιδρώτα των παππούδων, των γονιών μας, όλων των Ελλήνων πολιτών, με «συγχωνεύσεις» Σχολείων, κλείσιμο Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, με ιδιωτικοποιήσεις Σιδηροδρόμων, Τραπεζών, του νερού κ.ο.κ. τι αναμένουμε;


Νίκος Κλειτσίκας
Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com/2013/07/blog-post_3590.html#ixzz2ZklNFhUB


Ξέχωρα από την συνοπτική περιγραφή των διαφορών πολιτικής και φυσικά πολιτικών μεταξύ δυο χωρών εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, θα πρέπει κανείς να υπογραμμίσει τις εντυπωσιακές προσπάθειες των Νορβηγών στον τομέα της πληροφόρησης και ανάπτυξης, με την προσέλκυση επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού από άλλες χώρες. Φυσικά και εκεί υπάρχουν προβλήματα. 

Για ρίξτε όμως μια ματιά στο http://www.norway.gr και νομίζω θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από την διαδραστικότητα και χρησιμότητα των πληροφοριών που παρατίθενται για σπουδές,  εργασία και επιχειρηματικότητα στην χώρα αυτή. Συγκρίνετε τώρα τα ελληνικά προγράμματα τύπου voucher, προσλήψεων με επιδότηση και νέων στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα για να βγάλετε τα συμπερασματά σας. 


Όπως αναφέρει η εφημερίδα Norway Post  με την οικονομική κρίση να βαθαίνει την αγορά εργασίας στη Ν. Ευρώπη  και την ανεργία σε Ελλάδα και Ισπανία να βρίσκεται στο 26-27% η Νορβηγία έχει δεχθεί έναν σημαντικό αριθμό μεταναστών, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί. Όπως επισημαίνεται μέσα σε ένα χρόνο από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, οι μετανάστες από την Ελλάδα, αυξήθηκε κατά 49% (και μην ρωτήσει κανείς πόσοι είναι). Το δεύτερο κύμα έρχεται από την Ισπανία (η αύξηση φτάνει στο 39%) και τρίτη η Πορτογαλία (32%).

Εκ μέρους του ανώτερου συμβουλίου της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νορβηγίας, ο Αντερς Εκελαντ, υπογραμμίζει πως «πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο και δεν μπορούμε να δούμε ακόμα τις προεκτάσεις του».
Σημαντικό είναι σύμφωνα με την εφημερίδα πως η απορρόφηση των μεταναστών είναι εύκολη καθώς το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό ενώ υπάρχουν ειδικότητες τις οποίες η Νορβηγία έχει ανάγκη όπως μηχανικοί και νηπιαγωγοί.
Περισσότερα........ 

Royal Norwegian Embassy in Athens
Vas. Sophias Avenue 23, 106 74 Athens
Phone: 0030 210 72 46 173
Fax: 0030 210 72 44 989
E-mail: emb.athens@mfa.no
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η νέα παγκοσμιοποίηση έχει τα χρώματα της Κίνας

H αναβίωση του νέου δρόμου του μεταξιού-  2018- της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Εισαγωγή Η παγκοσμιοποίηση δυτικών προδιαγραφών, ...