Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΕΝΑ ΨΕΜΜΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ



Πέρα από τις διαπροσωπικές σχέσεις μας,  το ΨΕΜΜΑ  ειναι και σήμα κατατεθέν της Ελλάδας τουλάχιστον οσον αφορά την σχέση πολίτη, κράτους και κυβερνήσεων. Βέβαια τόσο χρόνια που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο βολευόμασταν λόγω ευρωπαικών επιχορηγήσεων κάναμε τις πάπιες, καθώς σε ελάχιστους καιγόταν ο κώλος τους, ενώ στους περισσότερους βολευόταν και μάλιστα φέρνοντας πάντα το πρίσμα της λογικής που μας βόλευε για να στηρίξουμε την λαμογιά και την παράνοια εδώ που εγαζόμασταν. Τώρα όμως που το πράγμα τσούζει για πολλούς ξαφνικά ανακαλύπτουν την λογική με άλλο πρίσμα, για να στοιχειοθετήσουν την γκρίνια, το ατομικό τους συμφέρον,  για μια κατάσταση που τώρα ξαφνικά δεν τους βολεύει.
 Ειναι πραγματικά  γελοίο να βλέπεις συναδέλφους να στηρίζονται  στην λογική, πλαισιονοντάς την αναλόγως με τον πως τους βολεύει κάθε φορά,  γιατί απλά η λογική δεν επιδέχεται προσωποίηση κατ΄επιλογή. 

Μερικές αστείες λέξεις: αξιοκρατία, ισονομία, διαφάνεια,επιλογή βασει προσόντων, μοριοδότηση, αξιολόγηση, δομικός ανασχεδιασμός, αποσπάσεις - μεταθέσεις - διαθεσιμότητα.  

Μας αρέσουν τα ψέματα. Γουστάρουμε τα ψέματα σαν άνθρωποι, σαν εργαζόμενοι. Στο Matrix οι αδελφοί Wachowski  το είχαν  πει στην σκηνή που τρώει ένας τύπος μια μπριζόλα και λέει ότι ξέρει ότι αυτή είναι επί της ουσίας ένα ψέμα, αλλά καλύτερο αυτό από την πραγματικότητα. Η μεγάλη ατάκα ήταν Ignorance is Bliss.
Η παραπάνω ιδεολογία είναι από τις βασικότερες της κοινωνίας μας. Προτιμούμε να ακούμε αυτά που θέλουμε, παρά να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που επιφέρει μια κακή αναγνώριση μιας αλήθειας. Έστω και αν κατι  δεν είναι πραγματικά αληθινό και μόνο η πιθανή διερευνησή του  απογορεύεται καθώς μέσα μας έντρομοι φοβόμαστε τις πληγές που θα ζήσουμε με  μια τέτοια αναζήτηση.

Όλοι δεν είναι το ίδιο δυνατοί να αντιμετωπίσουν την ασχήμια και προτιμούν να περάσουν την ζωή τους  ένα ειδηλιακά πλασμένο μυθικό κόσμο. Άλλοι απλά προτιμούν τον “χαβαλέ” από την πιθανή μιζέρια. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι μια πιθανή αλήθεια που μας τρομάζει, αλλά η επιλογή μας να βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο σε ένα μυθικά ψεύτικό κόσμο  ιδεολογιών, ενώ εμείς συνήθως πράτουμε το ψέμα που κατηγορούμε ότι δεν κάνουμε. Όπως είπα το θέμα δεν είναι οι λέξεις σωστό ή λάθος , αλλά η ολοφάνερη μας τάση να κάνουμε άλλα από όσα λέμε, με άλλα λόγια να ψευδόμαστε.
Και βέβαια για να πεις καλά ψέματα πρέπει πρώτα να έχεις πεί ψέματα στον μεγαλύτερο κριτή όλων,  τον εαυτό μας. Και επειδή οι επιλογές είναι η  αναζήτηση χαρακτήρα και ειλικρίνεια με τον εαυτό μας,  ή συντασσόμαστε με ένα ψέμα που μια ζωή μέσα μας παλεύουμε να πείσουμε τον εαυτό μας,  αλλά διαρκώς αναβάλει την πραγματικά δύσκολη διαδικασία αυτής της διευρεύνησης του "ΕΙΝΑΙ" μας.
Το καλύτερο της ιστορίας είναι αν βολευόμαστε τόσο με τα προσωπικά ψέματα, άλλο τόσο βολευόμαστε με τα ψέματα τρίτων, αρκεί να μην ανοίγουμε πληγές.  Κατά συντριπτική πλειοψηφία και ειδικά τα συναισθηματικά και ανασφαλή άτομα,  δεν μπορούν να ακούσουν κάτι διαφορετικό εκτός από προγραμματισμένο ψέμα που έχουν μάθει να ακούνε.

Εδώ ο ρόλος των ΜΜΕ αλλα και του Ιντερνετ είναι καθοριστικός. Λέμε ψέματα διαρκώς και με τα τσουβάλια. Ένα ψέμα όσο μικρό και αν είναι είναι αποτελεί την βάση για μεγαλύτερα ψέματα και αναδρομικά συνήθως οδηγεί σε πραγματικά μεγάλα ψέματα. Ο μηχανισμός που παράγει το ψέμα είναι απλός. Αν υποθέσουμε ότι πραγματικά δεν θέλουμε να προκαλούμε κακό στους συναθρώπους μας και ειδικά αυτούς που αγαπάμε, τότε θεωρητικά θα πράξουμε το καλύτερο για το συμφέρον και των δύο, το πραγματικό συμφέρον όμως. Τι συμβαίνει τώρα?  Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες που ζούμε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές είναι υποκειμενικά κατάλληλες, ώστε να πούμε κάτι που θα μας ωφελήσει από το αν λέγαμε την παραμικρή αλήθεια. Είναι ένα μηχανισμός που έχουμε όλοι οι άνθρωποι μέσα μας και χρησιμοποιούμε κατά κόρον.
Για παράδειγμα στα επαγγελματικά εκεί όλοι παραδεχόμαστε ότι το κάνουμε γιατί συζητάμε για βιοπορισμό.Το χειρότερο είναι ότι η παραπάνω διεργασία είναι τόσο ασυνείδητη, μιας και έχουμε ήδη πεί  το ψέμα της αρκούδας στον εαυτό μας , που απλά δεν καταλαβαίνουμε το μέγεθος, την συχνότητα και την έκταση αυτών των ψεμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η νέα παγκοσμιοποίηση έχει τα χρώματα της Κίνας

H αναβίωση του νέου δρόμου του μεταξιού-  2018- της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Εισαγωγή Η παγκοσμιοποίηση δυτικών προδιαγραφών, ...