Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΥΚΗΣ



Ένα νέο χτύπηµα -από µία σειρά µειοδοτικών ενεργειών- δέχονται τα Ποµακοχώρια, τη στιγµή που η εκτουρκιστική παρουσία της Άγκυρας διογκώνεται ποσοτικά και ποιοτικά. Αναφερόµαστε στη µοναδική Ελληνική (Ελληνόφωνη)  βιβλιοθήκη των Ποµακοχωριών της Ξάνθης και της Ροδόπης, η οποία λειτουργεί στο χωριό Μύκη από το 2004, µε 7.000 βιβλία.
Η Βιβλιοθήκη δεν αποτελεί µόνο χώρο παράταξης βιβλίων, αλλά έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών στις οποίες συµµετέχουν τα παιδιά της Μύκης, όπως κουκλοθέατρο, µαθήµατα ζωγραφικής και άλλες δηµιουργικές δραστηριότητες.
Μέχρι και τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη παρουσίασαν τα µικρά Ποµακόπουλα. Πολλοί επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχουν µείνει άφωνοι µε το χώρο και τις δράσεις της βιβλιοθήκης, η οποία απασχολεί µόνο µία υπάλληλο και µία καθαρίστρια. Οι µητέρες του χωριού, παρά την αρχική προπαγάνδα των γενίτσαρων, αγκάλιασαν τη βιβλιοθήκη και πλέον αποτελεί ένα αγαπηµένο προορισµό για τα νεαρά Ποµακόπουλα.
Ό,τι δεν πέτυχε η Άγκυρα σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, το κάνει τώρα η Αθήνα. Στα πλαίσια της πολιτικής οικονοµικών περικοπών, επίκειται η κατάργηση του «Οργανισµού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών», (µη κερδοσκοπικού Ν.Π.Ι.∆. ο οποίος χρηµατοδοτείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο «Εθνικής» Παιδείας) ή, στην καλύτερη περίπτωση, η κατάργηση πολλών βιβλιοθηκών, ώστε από τις 24 εν λειτουργία να αποµείνουν 12. Έτσι, και η βιβλιοθήκη της Μύκης, ένα παράθυρο στον κόσµο για τα Ποµακόπουλα, κινδυνεύει να κλείσει. Την ίδια στιγµή, στα Ποµακοχώρια οι τουρκικές βιβλιοθήκες αυξάνονται και ενισχύονται µε χιλιάδες τουρκικά βιβλία (πρωτίστως
εθνικιστικού χαρακτήρα). Πρόσφατα στον Κένταυρο ανοικοδοµήθηκε εκ βάθρων νέα Τουρκική βιβλιοθήκη, η οποία εσωτερικά απαστράπτει από πολυτέλεια, αφού διαθέτει αίθουσα σ ύ γ χ ρ ο ν ων π ρ ο δ ι α γ ρ α φ ών, µε αναγνωστήριο, υπολογιστές και πάµπολλους τίτλους τουρκικών βιβλίων και φυσικά µόνιµο προσωπικό.
Το κόστος ανοικοδόµησης είναι τεράστιο για τα δεδοµένα του χωριού. Πού άραγε βρέθηκαν τα χρήµατα;. H βιβλιοθήκη έλκει τον µαθητή και δηµιουργεί µια ξεχωριστή ατµόσφαιρα πολυτέλειας, αλλά και συνθήκες (τουρκικής) µάθησης πρωτόγνωρης για την ορεινή περιοχή. Εκτός από αυτήν λειτουργεί και η βιβλιοθήκη του Εχίνου, η ιδεολογία της οποίας απεικονίζεται στην επιγραφή της.

∆ιαβάστε εδώ τα σχετικα άρθρα από την εφηµερίδα Ζαγάλισα και απο το Xanthi-Times 
http://www.greece.org/petition/petition-articles.pdf

Με την υποστήριξη του Hellenic Electronic Center (HEC) – www.greece.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η νέα παγκοσμιοποίηση έχει τα χρώματα της Κίνας

H αναβίωση του νέου δρόμου του μεταξιού-  2018- της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Εισαγωγή Η παγκοσμιοποίηση δυτικών προδιαγραφών, ...